KISAH USAHWAN KEK COKLAT & D.M.A.I.C (BAH.2)
3) ANALYZE (Analisa)
Apakah faktor permasalahan?
Selepas melalui proses penilaian dan pemerhatian di peringkat MEASURE, kini
Puan Leha perlu menganalisa hasil penilaian dan pemerhatiannya bagaimana untuk
ditambah baik dan dipertingkatkan.
Hasil pemerhatiannya, ada kala pekerjanya tidak mengikut sukatan seperti
yang sepatutnya yang membuatkan rasa pahit. Waktu puncak terutamanya, jumlah
tempahan meningkat yang juga faktor penyebab wujudnya variasi dalam adunan.
Puan Leha juga mendapati wujud keperluan untuk menambahbaik sistem
inventori supaya masalah putus bekalan bahan mentah dapat diatasi dan juga
melihat kemungkinan menambah bilangan pekerja supaya proses pembuatan kek
berjalan lancar.
Jika kedua perkara penting ini ditambah baik, Puan Leha mampu mengatasi
masalah kualiti produk dan juga penghantaran pesanan yang lebih tepat serta
pantas.
4) IMPROVE (Perbaiki)
Bagaimanakah ia boleh ditambah baik dan ditingkatkan?
Segala penilaian dan permaslahan adalah data penting yang memberikan jalan
kepada anda untuk memperbaiki dan memantapkan proses yang sedia ada. Ini bagi
membolehkan anda dapat menikmati hasil yang menggembirakan anda.
Jadi apa yang Puan Leha perlu lakukan sekarang?
Selepas melalui fasa DEFINE, MEASURE dan ANALYZE, Puan Leha perlu:
i. Menghubungi pembekal AZ bakery untuk meminta mereka membuat penghantaran
barang atau stok bahan kek setiap pagi. Ini untuk menjimatkan masa Puan Leha
serta dapat mengelakkan masalah putus bekalan dan lambakan stok. Dan Puan Leha
dapat lebih masa memantau situasi kedai dan proses pembuatan kek dengan lebih
baik.
ii. Bagi setiap hujung minggu atau sewaktu jumlah pesanan meningka, Puan
Leha akan mengupah pekerja separuh masa untuk membantu.
iii. Puan Leha dapati, perubahan rasa pada keknya terjadi terutama ketika
beliau keluar melakukan urusan. Jadi, untuk mengelakkan perkara ini terjadi
Puan Leha telah menerangkan kepada pekerjanya kepentingan mengikut sukatan dan
telah menyiapkan manual serta senarai semak sebagai rujukan kepada pekerjanya.
iv) Puan Leha juga memastikan tempat mengadun dan tempat membakar kek
sentiasa diselia supaya ia berfungsi dengan baik dan tidak menyusahkan
pekerjanya untuk menguruskan (termasuk dari sudut pergerakan). Ini penting agar
dapat menjamin proses berjalan dengan lancar, menjimatkan masa dan pekerja
tidak penat (akibat perlu berjalan jauh).
5) CONTROL ( Kawalan)
Apakah bentuk pengawalan dan pemantauan yang perlu diambil?
Pada peringkat ini segala penambahbaikan dan peningkatan yang telah
dilakukan di peringkat IMPROVE hendaklah dikekalkan agar kualiti sentiasa
terjamin dan berada di tahap yang terbaik seperti yang dikehendaki.
Jadi, Puan Leha telah menyediakan standard prosedur atau manual untuk
pekerjanya, bermula dengan proses membuat kek sehinggalah penyusunan stok bahan
mentah. Ini memudahkan pekerjanya untuk sentiasa merujuk kepada manual tersebut
jika diperlukan.
Beberapa elemen penting seperti sukatan bahan mentah dan kondisi alatan
dimasukkan kedalam senarai semak supaya proses sentiasa konsisten supaya
kualiti dapat dikekalkan. Ia juga akan memudahkan untuk mengesan punca
sekiranya masalah berlaku.
Puan Leha juga memastikan aktiviti DMAIC ini akan dilakukan secara
berterusan agar prosesnya dapat dapat diawasi dan ditingkatkan setiap masa.
Hasil dari DMAIC ini Puan Leha telah berjaya menjejak punca
permasalahannya, menyelesaikannya dan sekaligus dapat menjimatkan masa, tenaga
serta kos. Beliau dapat menikmati keuntungan yang maksima dengan bantuan DMAIC.
Pelanggan tidak lari malah bertambah, proses bertambah baik serta
konsisten, kualiti meningkat, jualan bertambah dan keuntungan berganda
dinikmati.
#DMAIC
#leansixsigma
#tingkatkankeuntungan
#IKS
#sixsigmamalaysia
#IKS
#sixsigmamalaysia
Comments
Post a Comment